Friday, December 31, 2010

2011

Salam.
Selamat Tahun Baru. its count down time. Hanya tinggal beberapa jam kita akan melangkah ke tahun baru.
Ye tahun baru.
Memang desperate gila bagi aku untuk tinggalkan tahun lama ni.
Dan memang nervous sungguh untuk hidup di tahun baru.
Sebab di tahun lama terlalu banyak yang tidak wajar.
Juga di tahun baru aku akan melangkah ke next fasa yang baru dalam kehidupan. Yang sememangnya digeruni juga dinantikan oleh kaum hawa. Oh!

Minggu pertama Tahun 2011 | 9 Januari 2011 | 4hb Safar 1432H | Ahad

Aku akan diakad nikahkan. Sudah bermula nick baru aku PUAN. Tika itu aku tidak lagi single and available. So please jangan ada yang tetibe call ckp member lame yang dh gile lame lost contact sebab bila ak tengok gamba memang mampus aku xkenal la kan! Bodoh. Ok. Lupakan itu.

Terima kasih kepada people yang banyak bagi aku nasihat sebelum aku melangkah ke alam berumahtangga. InsyaAllah jika diizinkan Tuhan aku akan gunakan segala kekuatan ingatan yang aku ada untuk mengingati segala nasihat-nasihat anda. :) Memang harus. Sebab nasihat anda sangat berharga!
Banyak yang bakal berubah selepas ini. Oh lupa! Kepada yang cuba menghancurkan Alhamdulillah. Saya dah berjaya. Im proud with myself. Coz im totally DONE with it.

Sebok mengira detik ke tahun baru. Tak lupa. Hari ini. 31 December 2010. 25hb Muharam 1432H. Hanya tinggal 9 hari untuk diakadkan, 16 hari majlis resepsi perempuan dan 23 hari untuk majlis resepsi lelaki. Memang bulan Januari 2011 aku conquer habis-habisan. ahahaha.

Picture? Pic your own. Tonight.


Notes :
Each of my entry got notes. Today notes are 'kawin pon still can rock'in what!'

Wednesday, December 29, 2010

Had a very an appriciated moment. TQ!

Thank you for what you have been doing for me from first. I really had a very an appriciated moment.

Yes it is.

This entry dedicated for you myfriend an ever Yes you are. Its hard. I know. Especially you. Nothing except, experience of a mature!

Salute!

A common mistake that people make when trying to design something completely foolproff is to underestimate the ingenuity of complete fools. Life holds so many simple blessings, each day bringing its own individual wonder. Am i good enough to say this? No one know. I try to live what i consider a 'poetic exictence' That means i take responsibility for the air i breath and the space i take up. I try to be immediate, to be totally present for all my 'work'. I would rather be able to appriciated things i can not have than to have things i am not able to appriciate.I believe life is constantly testing us for our level of commitment, and life's greatest rewards are reserved for those who demonstrate a never ending commitment to act until they achieve. This level of resolve can move mountains, but it must be constant and consistent. As simplistic as this may sound, it is still the common denominator separating those who live their dreams from those who live in regret. Yes i am. For changes to be of any true value, i've got to be lasting and consistence of course.

Live this day as if it will be your lastPlus, think like you will only find ''tomorrow'' on the calendars of fools. Forget yesterday's defeats and ignore the problems of tomorrow. This is it. Doomsday. All you have. Make it the best day of your year. The saddest words you can ever utter are,
''Take the baton, now. Run with it! This is your day! Beginning today, treat everyone you meet, friend or foe, loved one or stranger, as if they were going to be dead at midnight. Extend to each person, no matter how trivial the contact, all the care and kindness and understanding and love that you can muster, and do it with no thought of any reward. Your life will never be the same again.” Im prying hard for you mydear friend. Be who you are and say what you feel because those who mind don't matter and those who matter don't mind.

Oh. berjela-jela nye. To much to say friend. Serious. Today. You are you. That is truer than true. There is no one alive who is youer than You. And please take note that i am SALUTE you babe! Can i publish you here? Because. Yes! You are myfriend ever.



Notes :
I've learned that people will forget what you said and what you did, but people will never forget how you made them feel.

Friday, December 24, 2010

AND I LOVE YOU ♥♥♥

yes! you!

 I LOVE YOU


There is only one real tragedy in a woman's life. The fact that her past is always her lover, and her future invariably her husband.

Hmm.
A succesfull marriage requires falling in love many time always with the same person. And from the 1st side i said im in love with you. Just you. Only you. No one else. You is. AlJufri Bin Jalunis.

For it was not into my ear you whispered, but into my heart. It was not my lips you kissed, but my soul.

Sayang,
Saya sudah punya sayang saya sendiri. Kehidupan saya sudah mulai lengkap. Saya ada mereka, dia dan kamu. Sungguh itu benar. Jika saya curang, tidak setia, tidak mengikut kata, tidak pencinta. Maafkan saya. Sungguh.

Notes :
If you press me to say why I loved him, I can say no more than because he was he, and I was I.

Thursday, December 23, 2010

PAGI

'orang tua sudah melenting'. ahahah.

Ok la. Pergi mati sama itu si tua.

Hye.
Distatus facebook.
"Masih pagi. :) 17hb Muharam 1432H. 23 December 2010. 18 left. shake it oh shake it"
Oh. memang hati bershake it shake it hari ni. Macam² dikepala otak. gggrrr! Alhamdulillah. Semalam dan hari ini juga masih didalam kawalan. By the way,


 Majlis Resepsi Perempuan
16 Januari 2011 | 2 Safar 1432H
Dewan Au2 Keramat

Majlis Resepsi Lelaki
23 Januari 2011 | 18 Safar 1432H
Dewan Hj. Md Silin, Beranang


Notes :
Marilah datang beramai²

Wednesday, December 22, 2010

LAGI 8 MINIT

Lagi 8 minit nak balik rumah (bekerja).
Terpandang calendar.
Gila!! Hanya ada masa lagi 2 minggu sayang.

Ini memang gila.

Terpandang calendar. Jantong terus laju berkocak!!
Bila di checklist.
Alhamdulillah. Walau diurus hanya 1 tapi masih mampu.
So hujung minggu depan. Masuk hari baru ditahun baru 1 January 2011 akan fitting lagi sekali! hmm!
Harap diet kali ni berhasil!
Buang 2inc tuh! ahahaha.

Lagi 2minit.
Balik. Bye.

Notes : 19 hari lagi.

Thursday, December 16, 2010

Hypocrite.

One should examine oneself for a very long time before thinking of condemning others.

Tak pernah plak rasa meluat dengan orang. Tapi ini betul-betul dah buat rasa meluat dan benci.
Tak pernah plak terasa nak memburukkan 'kawan' sendiri yang  dihormati.
Tak pernah plak terfikir nk jaja cerita peribadi 'kawan' pada orang lain.
Tak pernak plak terbit kata ' kau orang tua.Memang cepat merajuk' Tapi sekarang sebab bengang.
Tak pernah plak menyalahkan kau atas keputusan² yang kau dah buat sebelum ni.
Tak pernah plak rasa 'merajuk' sebab kau tak terima nasihat.

Well,
Yes! i am dissapointed with you. I am planning something for you. Its suprise. But now! Bullshit!Small deeds done are better than great deeds planned sucka friend.

Friend,
Bosan la kawan dgn orang tua yg slalu merengek nk 'susu'.  You bole main jauh² tak? Semak mata! Asek budak ni la yg nk g pujuk. Cam haram!


Monday, December 13, 2010

ILY 2nd

I LOVE YOU.
Yes. Im in love.
Yes. Blind for love
Yes. Hoping for this love.
Yes. Wearing the ring of love.

Friday, December 3, 2010

SAYANG.


Sayang. orang minta maaf. tak berniat pon nak pukul or campak bolat kat luar. Tolong la. Jangan asek je nak ulang perangai yang sama. Orang sayang dia tawu tak! 1st jatuh dari tingkat 5 dan malam tadi tingkat 4. Kamu tu dah la betina. Kok iya nak merajuk pon jangan la sampai terjun bangunan. Baby dalam kandungan camna? dah jadi 1 hal nak pergi clinic plak lepas ni. Tolong ok. Nie last! huh. Orang nampak bolat takut sangat semalam. Orang dah cuba selamatkan bolat. Orang amik tangga nak suruh bolat titi tangga tu tapi bolat takut. Nafas bolat laju. Bolat telan air liur banyak sangat. Bolat usaha tok pusing belakang nak titi tangga tu tapi dinding tu kecik sangat! Bolat tak berani. Orang nampak semua tu. Dan akhirnya bolat tergelincir jatuh. Orang tengok. Orang jerit bolat. Orang nangis tawu tak!!! Orang lari kejar bolat kat bawah. Bila orang angkat bolat. Syukur. Bolat tak da apa-apa. Bolat peluk. Bolat cium orang seolah-olah nak minta maaf. Ye! orang maafkan bolat. Orang tawu bolat manja. Tak kan boleh survive kat luar. So insyaAllah bolat akan orang jaga sampai akhir hayat. Orang sayang bolat. Please. Jangan tinggalkan orang. Bolat hadiah hari lahir orang yang paling berharga. 16 January 2011 genap bolat 2 tahun. Tolong la jaga diri ok!

Note :
Insaf.
Baru sedar terlampau sayang.

Tuesday, November 30, 2010

THERAPHY.


Hero.

Sayang. i ♥ u sangat now. Let what people want to say. I know u too. Thank you. 100.1% totally you have changed sayang. Parents, anna, people around us can see it. Dia jelouskan? ahah! Well, alhamdulillah. Tak sia-sia saya bersabar dan 'tanggung derita' ni. eheh. :) You promised and mypromise is that i'm gonna be yours forever no matter what happen kecuali mati. InsyaAllah. Yet, susah mana pun nanti let's rock'n and we face it all together. ok? sayang. Read this. You look very awkward with new 'kata ganti nama diri'. Its ok. As long as you try. But have to try very hard taw! Hmm, 1 month and 8 days. Its 39 days left. I'm nervous. Starting to 'x' mycalender from tomorrow. That is mybig present for mybirthday ever sayang. I'm gonna receive that present dengan hati yang terbuka luas dan lapang selapang-lapangya. Deeply! Sure! Thanks. At last. Hmm. Syukur. Segalanya yang berlaku adalah sebelum ia terjadi. Jadi, saya boleh sediakan 'perisai' lebih awal. :)) Sayang. Love is a choise you make from moment to moment. And this moment i choose you to be the Prince Charming of myheart. The way to love anything is to realize that it might be lost. And i've lost you for a few month ago. And now. Saya dah dapat awak balik.

Tonight. 'rumah baru' kita. Mop! Sapu sampah! Lap habok! 2 hari skali pon dah ok. Jaga baik-baik tawu! And to you Cipet! besarkan mata. Tengok-tengokkan dia. Nanti ak hadiahkan PS2 yang xpower. :)) kt hangpa kasi hilang boring. ok!

Notes :
Theraphy.



Friday, November 26, 2010

MIMPI DINI HARI

Adeh.
Gila apa mimpi macam tu. Haih. Sudah-sudah la tu. Tak mungkin terjadi dan tidak akan terjadi wahai Permaisuri Ayu. Jangan dikusutkan lagi kepala anda. Itu hanya mainan tido saja. Tapi apahal mimpi aku kena macam tu juga? Ya Allah. Ini tak masuk akal. Salah orang tu. ahah. Tapi power mimpi tu. Mampu buat bangun lambat untuk pergi kerja. Sekarang tak pa. Jangan nanti ok. Habiskan sekarang. Mampu.

Notes :
Sungguh aku teruji dgn dugaan demi dugaan mu ya Allah.Dan sesungguhnya aku telah memilih jalan yg kini.Maka tiada jalan berpatah balik buatku lagi.demi kebahagiaan yang lebih hakiki,aku harus berkorban.Dengan ini ya Allah, atas jalan-Mu yg telah Engkau kehendaki buatku,Kau teguhkanlah aku.Luruskanlah aku pada jalan-Mu ini.tidak ingin aku berpatah balik lagi.Ku tinggalkan zamanku yg kelam menuju cahaya-Mu Ilahi.Amin.

Monday, November 22, 2010

HARRY POTTER SIRIES.








eheh. ku gila HARRY POTTER. tq.

NEW.

Hye.
A new monday. A new life. A new hope. A new week. but not A new month of course.

Hmm,
It is almost a week jugak la terbaring. Demam. Package la kira. Dan sekarang rasanya dah nak menuju ke garisan penamat dah. Yeay. No more fever 'drug' to be eaten. Alhamdulillah. So mulut, please come back to normal ok. Lama betul tak menikmati rasa sebenar campuran gula dan garam. Lesu je badan. Bila difikirkan balik. Its ok untuk 'berdemam-demam' sekarang jangan selepas semuanya selesai. Am i right? Hmm. Cube bangun ye syg. Jangan lemah. Kena kuat. Harus gagah.

Monday, November 8, 2010

FULLSTOP

OK.
No more.
First of all, thanks to him. You gave me too much moral support..Even though we just know, but you make me comfortable with the attitude that never weary of advice to me. Hey dude! you know who you are! Thanks beb!
Oh! For you both are mydear friends. Thanks for sharing your caring since i've been 'murdered' on myown 'war' story. Early on, i do expect this thing gonna happen. and now it's happened. You're mysista! and you! Yes! You also mybrada! I feel very fortunate to get to know both of you. I understand what you want to convey. I know so. but I was not able to realize all that. What's myfault? and now I have more than half way through and I just need a few more steps to get to the end. If you were in my place, whether you are able to act to turn back? I do not think so. I admit I was almost weak to stand. powerless to deal with everything at the moment. Now I can only trust the state currently. I do have brains to think. I've been really great to distinguish all in front of my eyes. but I'm too depressed. Please. Help me out. Unfortunetly, I already have my decision. and I'm sure I'm not supposed to turn back just because the barriers are so small. It will not be able to shake my decision. because he is the choice of my heart even though he was so cruel if it is valued. Like my previous entry,"Sebenarnya, menerimanya tanpa sebab itu pasti. Dengarlah kata hati, hanya diri saja yang tahu apa yang diri mahukan." Dear, if you mate I'm sure one day we will meet again if not you will be considered only as memories of my past that landed just to satisfy my bittersweet life.

Note ; Build confidence


Sunday, November 7, 2010

LALOK.

Lama xpekenaq. Haih! Lalok rasa kepala. Berat. Sewel. Sume pon ada. Bila berjalan cuba discan tapak kaki maw merata-rata perginya. Bersepah! Tak tersusun. Hmm. Maaf la. Tindakan luar kawalan. Keadaan memaksa.


Notes : Addict.

Tuesday, November 2, 2010

TULIS

Sememangnya cinta. Tapi macam banyak halangan sekarang untuk diteruskan. Jika diberi pilihan sepanjang hayat mahukannya. Juga manusia biasa yang tak dapat lari dari masalah dunia. Begitu pun, blog yang tidak power ni masih boleh dijadikan platform tulisan yang huduh ni dari hati. Pada siapa yang rasa buhsan pergilah mati. Tak payah susah untuk menekan keyboard bagi membolehkan jari mencari http://ayucherry.blogspot.com okeh?



notes : fells like nk pecah kepala.

Friday, October 29, 2010

hmm

Luruh hati.
Berkecai.
Rasa sayu tak hilang.
Mana perginya semangat diri. Jauh betol tercampak. Marilah kembali ya. Jangan gusar menyuarakannya. Itu pasti. Ini yang dinanti bukan? Ketepikanlah segala anasir yang huduh. Walau kamu diberi 1000 1 pilihan, wajib hanya 1 yang di pegang. Ia adalah untuk selamanya. Ya! untuk selamanya. Jadi berfikir mengenai diri sebelum mereka. Akui. Diri hilang tika ini. Jauh ditinggalkan. Semacam hilang dibawa kedunia bunian. Bersayang-sayang diatas awangan. Sedar itu bukan nyata. Tapi kenapa masih setia mahukannya, kamu?  Hmm.. perasaan itu sangat aneh. Seperti ada yang memberitahu dia adalah orang yang tepat untuk menjaga. Sebenarnya, menerimanya tanpa sebab itu pasti. Dengarlah kata hati, hanya diri saja yang tahu apa yang diri mahukan. Keliling kamu hanya boleh menjadi pengkritik. Ia adalah untuk seumur hidup kamu. Sedarinya. Tolong la sedarinya. Dan lagi diri perlukan kekuatan. Kekuatan! Kekuatan! Kekuatan. Tolong.

notes : bermuhasabah diri.

Monday, October 25, 2010

BERAT.

BERAT.
Rasa berat macam pikul berton2 lori di atas. Semunya begitu berat. 'Sukar memaksa badan untuk memikul berat ini'.  InsyaAllah pasti boleh.

Thursday, October 21, 2010

SUBHANALLAH.

MINTA DIJAUHKAN YA ALLAH.

TIDAK

Kopi panas tanpa gula dan fikiran-fikiran tentang kamu menemani saya menghabiskan dini hari dan rasanya sama: pahit dan getir yang dinikmati sebagai adanya. Satu album lagu Teitur mengetuk-ngetuk kepala saya dengan nada dan beberapa baris lirik yang tertangkap, menyentak, dan membuat ruang suram itu semakin mengesalkan. Saya menginginkan yang tidak mungkin. dan tidak boleh. Kemudian saya tidak peduli. tentang boleh dan tidak yang tidak tahu dari mana asalnya itu. tentang benar dan salah yang kadang-kadang sekedar urusan selera. saya sedang malas mengurusi dan diurusi orang lain. sedang enggan jadi teman yang baik. dan sedikit ingin berteriak pada satu sisi: saya bukan temanmu hei! atau lebih jujurnya: saya tidak mau kamu anggap teman! lalu seperti biasa, saya tidak berminat jujur. jadi ya biarkan saja begini. nanti juga hilang sendiri. seperti biasa. Sudah saya bilang, teman setia saya masih akan selalu sama. dia, dia, dan dia yang tidak perlu saya pikirkan soal hidupnya. sepi tidak akan lagi membunuh saya pelan-pelan. saya tahu ke mana harus pergi ketika dia menyeringai dengan tidak bersahabat di sisi sebelah sana. saya tahu, sendirian menyelamatkan saya dengan lebih baik dalam waktu-waktu itu. Harapan sedang menjadi semacam lelucon untuk dipahami dan ditertawakan dengan lebih manusiawi. saya pikir tempatnya memang di situ, jadi saya belum akan memindahkannya ke mana-mana, saya hanya akan menertawakannya dengan lebih tega. sampai ia diam dan tak bisa lagi banyak bicara.

dan jatuh cinta? kata itu sedang dihapus sementara.
saya mau bilang terimakasih untuk kesempatan hidup yang masih ada.

Saya anggap itu ertinya tidak ada, supaya selesai. Jadi itu adalah tidak ada. Buku akan ditutup. Walau belum selesai dibaca, nanti ada waktunya. ada saat yang katanya tepat. Itu adalah ketika pengetahuan diri sudah cukup untuk mencernanya dengan baik. kualitinya sudah mampu memproses dengan benar, sehingga tidak ada lagi kondisi sia-sia karena membuang yang diperlukan dan menumpuk sampah di pekarangan dan saya percaya, saat itu saya akan mengenali waktu yang tepat. Mencari rasa aman di saat yang salah mungkin akan menjebak saya dalam dunia yang sesungguhnya tidak diperuntukkan bagi saya. Jadi tidak perlu ada kecewa. itu cuma kerana memang bukan peran saya untuk ada di sana.

Wednesday, October 20, 2010

TERGULING-GULING

video

video


*ahahahaha! ILYDM!! thanks coz make me smilling again.

OK THEN

IF THAT WHAT YOU WANT!
TAKE IT
AND
LEAVE IT.
TQ.

TO NIENA SHAIFULL

What else i can say. U got your own way. Sangat sakit bila dapat tahu yang 'anak'nya menipu si 'ibu'. How come? Apa guna si 'ibu' berbuih mulut menasihati tika 'anak'nya meminta untuk nasihati. Kamu akan rasa sangat dissapointed. Well, since mulut kamu sudah pandai 'berasap' sekarang, saya nk tengok kamu 'berasap' depan saya. Saya cabar kamu! Yes! i really mean it! Dengan Kamu punya blog! saya sungguh rasa terharu kerana begitu banyak penghargaan tapi masih wondering apakah ganjaran disebalik penghargaan itu? Yes! saya sudah dapat hadiahnya! Dan saya juga tertanya-tanya, kenapa kamu yang harus ter'ove'r touching? bukannya saya? Rasa bersalah bukan? Kenapa perlu rasa bersalah sedangkan memang itu niat kamu? memang itu keinginan kamu? Tiada langsung niat ingin menyibuk dalam life kamu. tapi kamu tipu saya. tidak jujur! dusta! Kamu semacam teruk dan semakin teruk! dan jika kamu hayati entry saya ini. Saya nak kamu tunaikan janji kamu! Mana video saya!


* ternyata saya lemah berhadapan dengan besties saya.
* IMYDM

PROMISES

Hmm. I've been lately thinking about my life's time. All the things I've done and how it's been and I can't help believin' in my own mind. I know I'm gonna hate to see it end.Yes! I've seen a lot of sunshine, slept out in the rain, spent a night or two all on my own. Yet, I've known my lady's pleasures, had myself some friends, spent a time or two in my own home.

I have to say it now 'cause it's been a good life, all in all, It's really fine to have a chance to hang around. Lie there by the fire and watch the evening tire, while all my friends and my old lady, sit and pass a pipe around and talk of poems and prayers and promises and things that we believe in.

How sweet it is to love someone,
How right it is to care.
How long it's been since yesterday,
What about tomorrow and what about our dreams

And all the memories we share.

Days they pass so quickly now, the nights are seldom long. Time around me whispers when it's cold. The changes somehow frightens me, but still I've to smile. It turns me on to think of growing old. Although my life's been good to me, there's still so much to do with so many things my mind has never known. I'd like to raise a family, I'd like to sail away and excited to dance across the mountains on the moon. ok then. TQ.

Tuesday, October 19, 2010

SINGING.

I'm so tired of being here
Suppressed by all my childish fears
And if you have to leave
I wish that you would just leave
'Cause your presence still lingers here
And it won't leave me alone
These wounds won't seem to heal
This pain is just too real
There's just too much that time cannot erase
When you cried I'd wipe away all of your tears
When you'd scream I'd fight away all of your fears
And I held your hand through all of these years
But you still have
All of me
You used to captivate me
By your resonating life
Now I'm bound by the life you've left behind
Your face it haunts
My once pleasant dreams
Your voice it chased away
All the sanity in me
I've tried so hard to tell myself that you're gone
But though you're still with me
I've been alone all along

KONKLUSI DIRI

Ukhwah itu dilihat pada diri sendiri. Sebanyak mana kita memberi bukan menerima. Kita tidak boleh mengharap akan ada insan yang menganggap kita sebagai teman istimewa. Tetapi sejauh mana kita menghargai, menyayangi, dan mengasihi seorang teman itu.

Doa adalah senjata, doa adalah penghubung hati. Sampaikan kasih kita kepada sahabat itu melalui doa
yang dititipkan sepanjang waktu. Si teman mungkin tidak akan mengerti betapa dalam cinta dan kasih kita padanya, tetapi biar Allah yang mengetahui kerana bukankah Dia yang telah menciptakan sekeping hati ini, dan telah Dia isi dengan cinta.

Hanya Dia yang Maha Mengetahui apa yang tersembunyi di dasar hati..
 
Adakalanya pasti terlintas di benak hati, siapakah diri di pandangan sahabat-sahabat.

Diri menganggap seorang sahabat itu istimewa di hati tetapi adakah dia juga menganggapnya begitu?
Pemikiran-pemikiran ini menyebabkan diri terlalu membandingkan dengan sahabat-sahabat dan teman-teman lain hingga  hilangnya keyakinan diri, merasakan diri lemah dan tidak disayangi, hilang matlamat dan konsentrasi dalam setiap amal yang dilakukan.
Dari seorang yang ceria dan selalu tersenyum, jadi berubah jadi pendiam dan murung.
Teman-teman sekeliling mulai menjauhi dek sikap yang negatif itu.
Lalu ia bertambah parah.
Padahal semuanya salah DIRI.


'Dan sesungguhnya aku telah memilih jalan yang sempit itu. Maka tiada jalan berpatah balik buatku lagi.. demi kebahagiaan yang lebih hakiki, aku harus berkorban. Dengan ini ya Allah, atas jalan-Mu yang telah Engkau kehendaki buatku, Kau teguhkanlah aku.. Luruskanlah aku pada jalan-Mu ini...Aku tidak ingin berpatah balik lagi...Ku tinggalkan zamanku yang kelam menuju cahaya-Mu Ilahi... Amin.'

Monday, October 18, 2010

FANTASY WITH A DREAM

Life is a reality which is a total FACT. No one can change that whatsoever. However so, we all live with fantasies and dreams. All these keep us going even if all remains to be just a fantasy or a dream. The beauty of a fantasy or a dream is that it's totally FREE and should not cause any harm to anyone at all.

It'd be a total lie if one are to say he/she never has any fantasy or a dream. Given the right and enough effort, a fantasy or a dream will eventually come to live. A fantasy or a dream can be REAL. If a fantasy or a dream never exists, fairy tales should be non-existence.


A fantasy or a dream can be a gate way to live a much happier life. Put some faith into it then things should be just fine.




"When all of your wishes are granted, many of your dreams will be destroyed."

Wednesday, September 22, 2010

SEADANYA.

” Sesiapa yang tidak mensyukuri atas nikmat yang sedikit, hakikatnya dia tidak bersyukur atas nikmat yang banyak. Dan sesiapa yang tidak berterima kasih pada manusia, hakikatnya dia tidak berterima kasih pada Allah.”( Riwayat Nu’man Ibnu Bashir)


“Qanaah atau merasa cukup, kita biasanya tidak akan dapat semua yang kita mahukan. Ada yang susah dari segi kewangan tetapi punya ramai anak. Ada yang kaya raya tetapi kesepian dan impikan cahaya mata. Ini adalah sebahagian rahsia Allah, bukan kerana Allah tidak sayangkan tetapi kerana Dia sudah membuat perancangan yang rapi untuk manusia”. (Riwayat al Qudhaai)
BISIKKAN KE HATI


” Ya Allah! Kini aku sedar rahsia ketetapan Allah terhadap diriku. Jika cita-cita dan keinginan ku terkabul, aku akan bersyukur dan gembira dengan nikmat yang ada. Namun jika sebahagiannya tidak tercapai, tidak akan aku kesal dengannya. Aku sedar tiada yang sempurna dan aku terima keadaan ini seadanya.Ya Allah, semakin aku teruji dengan dugaanMu. Himpunkan kekuatan ku, Eratkan cahayaMu disisi ku, padukan imanku. Semoga benar pilihanku. Amin. Ya rabbal a'lamin ”

Tuesday, September 7, 2010

BLACK.WHITE

Black and white or should I put it as black or white?


Life has always been predefined with these two colours. These two colours are inseparable. Whenever there is black, there will be white or vice versa. Yes, there are times when only either ONE is chosen but how complete can that be? It's all a matter of choice. Choose either one or choose both. You decide.


"Sometimes it's the smallest decisions that can change your life forever."

Monday, September 6, 2010

MELT


"It's amazing how someone can break your heart, but you can still love them with all the little pieces"

AWAKEN.



I'm LOST again and again. I've no where to go. Driving aimlessly didn't even do any good to me. I keep asking myself what is it that I want. As always, I can never get a straight answer. Why do I keep on having multiple thoughts?

Multiple thoughts made me lost one thing that has always been very important in my life. I abandoned it, I misused it, I betrayed it! I've always wanted things to be my way. Oftentimes, my ways are twisted, entangled and crumpled with no way out. The only way out was always with me losing.

Losing one, losing two, losing all! None are left now. Perhaps, I don't deserve anyone or anything at all. I'm not a good friend. I'm not a good girlfriend. I'm not even a good daughter! What am I good at? Breaking people's heart perhaps!

I broke people's heart over and over. No, I crushed them hard with no mercy! All due to my absurd-frivolous-confused mind. No one is to be blamed but me, myself and I.

Awaken at this time of my life is rather too late and useless for things can't be undone. All had been done and etched. Nothing I can do will make anything better. Not even a single action.



"Relationships are like crystals, you don't realise how much you love it until it's broken and shattered into pieces."

Tuesday, July 6, 2010

BEHIND THESE EYES.

Why should i?
U're killing myheart softly syg.
Please don't. Please.
Do i still have the chance?
Colour the dark past
Fill blank lines with white lies
stop to think, then cover up my memories.

It's the distance we need 
These miles give me the time to think of the differences we make.
With you I'll always be missing.
Now that I hear my heart clearly.
Speak through my heart now that I've changed.
All the lies that hide my
All the lies hide behind my eyes.

Bring back night to day 
To erase the pain 
When the sunset fades, the moonlight tears my body
'til morning rays bring me to a better place.

Let it go, pull the weight off my shoulders
lets hope for a new beginning.
Let it go, pull the weight off my shoulders
lets hope for a new beginning.
We'll set our feelings aside and forget what we've said
there's not enough time to hide behind these eyes of regret.

Monday, June 21, 2010

A 'little' GIRLS NEEDS DADDY.


Yeah. that's myfather.The only one. Ayah is being a great ayah. Here're some poem for you. Just for you.

A little girl needs Daddy
For many, many things:
Like holding her high off the ground
Where the sunlight sings! 
Like being the deep music
That tells her all is right
When she awakens frantic with
The terrors of the night. 

Like being the great mountain
That rises in her heart
And shows her how she might get home
When all else falls apart. 

Like giving her the love
That is her sea and air,
So diving deep or soaring high
She'll always find him there.




"To her the name of father was another name for love."
~By Fanny Fern.

Tuesday, June 15, 2010

ILY.

ILY enough to fight for you, compromise for you and sacrifise myself for you if need be.
ILY enough to miss you incredibly when we're apart, no matter what lenght of time it's for and regardless of the distance.
ILY enough to believe in our relationship, to stand by it through the worse of times, to have faith in our strength as a couple and to never give up on us.
ILY enough to spend the rest of mylife with you, be there for you when you need or want me and never ever want to leave you or live without you. ILYTM.

highlights :

I can be myself when I am with you.
• Your terrific sense of humor
• Love is, what you mean to me - and you mean everything.
• Your love for me is a natural anti-depressant.
• Your love is an effective anti-dote to despair
• And, of-course, your intelligence, 'cause you were smart enough to fall in love with me ;-)


ILY.
i'll never let you down syg. you always be there for me. just like now.
i mean it!

Wednesday, June 9, 2010

ACROSS THE GENERATIONS.

I'am a part of all that i have touched and all that has touched me.
Memory is more indelible than ink mydear buddies/darling's.

"Well, what do you have to say for yourself ?" and i would respond, "Nothing."

     And i would swallow hard, nod myhead, and repeat, "Nothing." They look me up and down then respond with an exaggerated, "Mmmm..." Then they would shrug their shoulder in that big John Wayne-way of they and change the subject. But as they moved on to ask me about what would you wishing for yourself to grab it? Smiling said its might be Him.
  
   I'll admit it now, sometimes I found these calls exasperating. But I realize now that this question has been a part of my life since I could speak. I remember walking home from school, knowing my dad would be there, the question on his lips. And I would sometimes dawdle a little on the way, trying to think of an answer. Had I done something clever? Had I read something interesting?

   Maybe the question was just a way to open a conversation. Maybe he just wanted to know how my day had gone. But now I realize it took on much greater meaning to me.
      So today, in honor of my dream's, I would like to take another upportunity to account myself.
      What do I have to say for myself?
      I say that I love deeply and me loved.
      I know how to think clearly and act on what I believe.
      I know how to set myprorities.
      And when I see people around me, I now always ask them,
"Well, what do you have to say for yourself ?"
  Thanks, mydear buddies/darling's. :)

Friday, June 4, 2010

MAAF.

Filipino : Nagdaramdam
French : Désolé
Hindi : खेद
Italian : Scusa
Japanese : 申し訳ありません
Korean : 죄송합니다
Portuguese : Desculpe
Thai : ขอโทษ
Vietnamese : Xin lỗi

Monday, May 24, 2010

HAMBAR.



Revolusi minda menterjemahkan siapa kita. Mencari diri mesti ada satu medium untuk diterjemahkan. Biar sejauh mana akal kita menjangkau masih kena ada satu medium yang harus. Masih paradigma tidak berganjak agar biar kekal itu di situ.Maaf. Tika berubahnya ia akan melesapkan segalanya. Harapan masih biar terbang tinggi. Usaha pula tersusun rapi. Hambar sungguh tanpa bulan & bintang. Ibarat tanpa langit & bumi. Tanpa tangan tiada jari. Hambar.

Thursday, May 13, 2010

KEMBALI..


Migrain berlaku apabila  seseorang itu mengalami sakit kepala yang berulang-ulang,berbeza tahap kesakitannya,kekerapan dan jangka masa serangan. Ia berasal dari perkataan Peranchis yang bermaksud sakit kepala sebelah Biasanya serangan sakit kepala sebelah boleh menyebabkan sakit kedua-dua belahnya.

Jenis-Jenis Migrain
-Migrain tanpa aura
-Migrain dengan tanda aura
-Opthalmoplegic migrain
-Status migrain

1) Migrain tanpa aura
   -Rasa berdenyut-denyut pada sebelah kepala, pesakit ternampak bayangan bergaris-  garis
   -Terjaga dari tidur akibat kesakitan yang amat sangat
   -berasa sangat loya, muntah dan terlalu sensitif pada cahaya dan bunyi
   -denyutan yang dirasakan amat sakit apabila disentuh penghidap boleh pengsan

- Bentuk serangan migrain
   -’severe’ rasa berdenyut-denyut pada bahagian sebelah kepala atau keduanya
   - ‘local’ - kulit bertukar menjadi merah  sedikit atau kelihatan pucat
   -’pallor’ berpeluh-peluh
   -’sono’ sensitif terhadap bunyi bising
   -’photophobea’ - sensitif pada cahaya
   -’speak’- percakapan menjadi perlahan untuk elakkan sakit kepala.

Monday, May 10, 2010

'L' POWER OF 3.

LIFE?.LOVE?.LEAVE?.

Beds have to be made.  Bills have to be paid.  Hard things happen.  But we learn to live with these things, most often overcome them, and sometimes even come to appreciate them!  And through the hard times, we see that life can be beautiful. 

Life is hard, but that's a good thing.  It's how we learn and grow.  We tended to live in a bubble believing we could have everything we wanted. That's not actually healthy for us.  There are difficulties in life.  Overcoming those challenges are part of life's rewards/beauties/blessings...  There are things in life that are most important that can't be measured by money or pleasure.

Friday, May 7, 2010

Al-Fatihah

 Muhammad Harith Anaqi Bin Mohd Idris
5/5/2010
9.00 am
3bulan 29 hari

Al-fatihah. Semoga roh nya di cucuri rahmat dan syurga tempat mu. Muhammad Harith Anaqi Bin Mohd Idris. Abah, umi, atok, opah & yg laen sgt syg dgn aqi. Doakan utk abah & umi kuat utk menanggung rindu pd aqi. Segalanya yg diberikan adalah yg terbaik. Makyang bersyukur sbb sempat jage aqi, tido ngan aqi, berjage malam utk aqi, wat an susu tok aqi. Terbayang beraya dgn aqi. Aqi pergi dgn tenang. Senyuman aqi & agahan aqi kt kampung rituh makyang igt. Kami semua igt. Opah juga igt. Aqi....kite jumpa kt sana nanti. Tunggu makyang oke.

p/s
Ribuan terima kasih kt penduduk Permai's. espacially kawan2 buyut sbb ikatan persahabatan yg korunk berikan wat aku & family sgt terharu. Tolong berikan semangat kt buyut n su. 

Monday, May 3, 2010

MEMBINA TAJ MAHAL.

 Harus berperasaan sangat sukar untuk membina sebuah 'TAJ MAHAL'

Rasa apa?
  • Mudah sangat nak terasa hati..sikit-sikit nak merajuk.. benda remeh pun nak sentap.. sampai kadang-kadang susah nak kawal.. Akal kata jangan merajuk, tapi hati kata nak merajuk jugak.. Biasanya hati yang menang (atau iblis yang menang?? hurmm..fikir-fikirkan..)
  • Hasutan dan bisikan syaitan selalu ada untuk melihat aku dan engkau rosak binasa

Ya ALLAH Ya Tuhan Kami, kami memohon perlindunganMU dari gangguan  iblis dan syaitan, dari perasaan benci dan syak wasangka, serta dari khianat dan hasad dengki manusia.. Kami memohon pelihara dari MU Ya ALLAH, agar hubungan ini kekal bahagia hingga ke syurga..Amin Ya Rabbal ‘Alamin~~

 KEEP HOLDING ON

Monday, April 26, 2010

PERINGKAT PER - 1

Semua yang di sana dan di sini sudah selesai. Alhamdulillah. Peringkat per - 1 tiada yang menduga. Perjalanan masih diteruskan hingga ke kemuncak!

Wednesday, April 21, 2010

' ??? '


Racun di lorong kiri tu
Madu di lorong kanan tu
Aku xtawu mana yang akan diberi an padaku
lalalalala.


p/s
in dilema??. WTF!!!!

Monday, April 19, 2010

LELAKI tua yang PENYEBOK.


Terlampau menyebok. Tu la masalahnya. Antara kaum mereka pon leh timbol soal itu. Adoyai. Bikin lagak engkau la segalanya. Bikin statement engkau la maha mengetahui. Bikin bagus engkau la semuanya. Bikin panas je! Wak Lu! Dengar sebelah pihak tu la kerja kau! Dari dulu lagi. Mulai sekarang bukalah mata. Ingin tahu yang benar guna cara benar. Hapuskah dosa kau memfitnah tanpa bukti yang kukuh? Selalu mengeluarkan fakta agama pada orang. Tapi? Diri tersesat x pula kau pandang! Nyah la kau lelaki tua. Lagak muda biar muka berkedot!

p/s : maaf kasar bahasa. Geram di hati tidak terhingga. Dari aku mengumpat xtentu hala. Blog ni saje teman sejiwa.

its COMING!.



ahakz! Teruja masih terlampau. Nak dekat dh nih. Sikit je lagi. Xlame dah pon. ahahahahah. Dah semakin banyak! Melimpah ruah! Uissh! Xtahan! Uwwaaaa! its COMING!

Wednesday, April 14, 2010

TAiK HAMPiR KE CiRiT.


Kenape? ape yang tak puas hati? mai habaq kt ak. cool an gamba ak. macam ni la. terdidik atau tidak terbagus mahu terkojol 'kamu' bukan sesiapa.

Ada lorong panjang dalam Dan gelap Aku sendiri di gelapnya Aku batu sepi Aku di ujung waktu Akulah kesendirian itu Kesendirian ku telah mencabikku ke ujung jurangku Kesepianku menari menanti sesuatu yang tak pasti Kenapa tak kunjung kau tapaki jalan kebahagiaan ? Tetapi, dimanakah kebahagiaan itu ? New York bagai lorong panjang tanpa perhentian Manhattan bagai lorong pembantaian Brooklyn bagai angin kematian Rumah masa depanku mungkin hanya sebuah nisan Aku tidak lagi mampu membedakan musim Salju kini bagai lahar panas Matahari menawarkan kegigilan Yang panjang dalam hatiku yang tak tentram Aku yang tangguh kini mulai rapuh Aku yang tegar kini menggelepar Merasakan semua kehampaan Bukan aku membenci perasaan Tapi karena hatiku tak bertuan Karena hatiku tak lagi tersentuh Karena hatiku bimbang 2 tahun sudah hatiku tak terjamah 2 tahun aku tak mengenal sahabat 2 tahun aku terlunta 2 tahun Allan pergi tanpa cerita 2 tahun ku menjadi budak uang Di bahu 52nd Street New York Uang selalu menjanjikan kepuasan material Tetapi tidak dapat mengobati kesepian Uang dapat membeli segalanya Tapi tidak dapat membeli seorang sahabat dan kekasih Kini ku pulang ke pangkuan negri tercinta Aku mulai belajar sesuatu yang telah lama hilang dalam hidupku Belajar mengenal sahabat Belajar menjadi sahabat Cahaya cerah bagai muncul menawarkan surga terindah Menuntun diriku menjadi orang yang berbahagia telah memiliki sahabat seperti ENGKAU!

Tuesday, April 13, 2010

'a' PENGEMIS DAN JALANAN.



Pengemiskah? Langkah kakiku terayun. Berhias senyum. Bersama indahnya pagi. Mencoba mengejar mentari. Perlahan menelusuri makna hidup yang sejati. Mencari arti perjalanan ini. Bersatu dengan hati. Mencari jawaban yang pasti. Terhenti langkahku. Sekejap hilang senyumku. Sekejap meritih hatiku. Terlihat jelas pengemis di depanku. Ku terdiam….ku terpaku…… Terhanyut dalam perasanku. Seakan pilu bersamaku. Bilamana ia aku…..

“Air mataku membeku bersama salju”
“Remuk tulangku bersama itu”
“Bergelut waktu,beginilah aku”
“Tak tertahan irama perutku”
“Mengharap kasih sekelilingku”
“Tuk hidup dari sebagian hidupku”

Yaa Robbi beri baginya kelimpahan rezeki. Tak terhingga arti dari persinggahan ini.Membuka hati nurani. Mencoba mengerti. Ku bersyukur atas segala nikmat yang Kau beri Yaa Robbi. Bukakanlah hati dia dan mereka agar terlaknat rasa curiga dan syak wasangka!

Jalanankah? Bersanding pelangi ku berdiri. Menatap harapan nan tiada pasti. Setiap kata hanya air mata. Menghapus luka diantara derita. Ku terbuang.. Ku tersingkirkan.. Sebahagian makna dari gelandangan. Bukan itu yang aku inginkan! Ku hanya sebagai alasan. Beribu penjelasan, keadilan dan perikemanusiaan. Terbingkai kesewenangan. Terfokus keegoisan! Ku ingin kepedulian. Tak hanya harapan dalam khayalan. Terbuai dek mimpi. Kokoh berdiri dalam negeri ini. Ironis yang pasti.

PRAKTEK.

Kenang lama tengah keheningan. Di kelam kesunyian malam. Hanya menggaung kaki tak terperanjak. Membisu di pertapaan malam. Sampai denting hati di titik nol . Arti hakiki di cari cari. Ayat ayat kasih di peluk. Melukis kabut tanpa dimensi. Di berapa langkah tubuh singgah. Seberapa jauh jejak sampai manusia lacak. Hidup itu hidup. Hidup tak di kata. Menuai sepenggalah kata dengan memecah asa kemustakhilan. Selaksa angan buta. Larut di arus deras mimpi. Jauh menjauh. Semakin jauh diri memandang hati. Menilai diri semakin asing.

Terlahir dengan senyum membumbung. Terbesarkan kasih air mata tulus. Akankah terbalas dengan keindahan harapan. Semua keikhlasan terpaku pada harap,ingin dan anugerah. Ternaung ku di pelupuk haru tak diinginkan. Bernafaskan hina,kotor dan terkucilkan. Aku bangkit dari semua kemunafikan. Aku keluar dari persemaian ragu. Di atasnya aku beranafaskan keiklahsan harap. Tak kan terulang semua kehancuran itu. Berwujud perubahan aku terinjak keinginan besar. Menggapai angan menunjukan satu harap seluruh yang diniginkan semua yang menghidupiku.

Keindahan kata kata memang menuai sejagat air kata, air makna, tak terjelajah rasa, sebab kata hanyalah kebuasan sesaat tapi mematikan. Kalau kata hanya berdiri sebagai sebuah kata, maka hanya kata, raib makna. temukan arti dari kata dengan merangkumnya menjadi sebuah hal yg bermakna. semua masih misteri kalau masih sebuah kata.

Dari kata yang jauh terpelesat mungkin tak kau temukan arti tersirat, dari sajak sajaknya hanya dialog setan yang tak terjemahkan,kata kata pedat,sesat.pergelaran kata kata tersendat di saat saat istirah. Beragam arti kehidupan, ketahuilah ia tetap dan terus berjalan, hilangkan arti teori,hidup itu praktek ( tak hanya sekedar perjuangan ).Bahkan tak enggan orang beranggapan hidup itu sudah susah,kenapa juga masih kau pikirkan yang susah susah ( arti kehidupan ). Di rambatan renungan kesunyian berpautan setitik pencerahan.

Friday, April 2, 2010

SYOK MAIN.


hahahah! p maen rituh! syok weyh! gelagat manusia paling ak ingat! bro tuh bajet kental naek pirate's ship menangis! hahahah! lol! xnk cite pape dh! p maen sendiri!

Saturday
27/03/2010
COOL!

WAYANG.

1

2
Finally, i choose this one! It's awesome! 4 bintang & bulan!!

Wednesday, March 24, 2010

ANAK BUAH

RANIA ALEESYA BT MOHD ROZMAN
17 MARCH 2010
7.34 pm
3.0 kg

What else. Nothing much. Hurm. Anak buah no.2. Meriah raye ak taon nih. hahahah. Well. Since aku & dye tidak begitu akrab lagi. Hope ni r ikatan yang akan membawa kepada kebahagiaan. Waseh! So. Im done!

Credit to :
* Dye. 

Thursday, March 4, 2010

WAYANG.


haha! tertarik pahal ntah! so nk tgk jugak! synopsis later oke!

Monday, March 1, 2010

WAYANG.


Is a set thirty years after modern civilization has been completely destroyed by a great a disaster. Starring by Denzel Washington as he plays Eli. A long survivor travelling on foot acorss America with hope of reaching the West Coast. After killing a geng of bikers he is taken in by a family who hope to use him by protection. Though the young girl fails to seduce him She does join him in a prayer. In this movie, watch as he spreads the world of God through a world that has forgotten it. With an ending that u will never expect is BORING GILE NK MAM!

HIGHLIGHT :
* Bible??? whatever!!!